Egyéni pszichológiai tanácsadás

Egyéni konzultáció életvezetési problémákkal küzdőknek személyesen és online

Az emberi élet folyamán mindenki szükségszerűen találkozik olyan érzelmileg megterhelő helyzetekkel, amelyek megoldása, feldolgozása megoldhatatlannak tűnhet elsőre. Én abban igyekszem segíteni, hogy megfelelő kérdésekkel, technikákkal vagy épp hallgatással enyhüljön az ezzel az állapottal járó beszűkült, merev perspektíva. Saját erőforrásainak aktivizálásával, az elakadások feldolgozásával segítek abban, hogy vissza tudja nyerni az irányítást az élete fölött. Érdemes úgy gondolni erre a nehéz élethelyzetre, hogy ez egyben lehetőség is arra, hogy fejlessze személyiségét, hiszen új kincseket (erőforrásokat, erősségeket, és megküzdési módokat) fedezhet fel magában, amelyek nem csak a nehéz élethelyzet megoldásában segíthetnek, hanem a további életúton is segítségére lesznek.

Mindig az adott klienshez és a hozott problémához igazítom a pszichológiai módszereket, az integratív szemléletben hiszek. 

Használt módszerek: képzőművészetterápia, relaxáció, érzelemszabályozási technikák, pánik tréning. 

Művészetterápiás csoport


Tematikus, művészetterápiás csoportfoglalkozások azoknak, akik érzelmi képességeiket és önismeretüket szeretnék fejleszteni. 

Az alkotás, a művészeti kifejezés nemcsak a 20. század elejétől kezdve bír többletjelentéssel, és jelentőséggel. Őseink a vadászat sikerességéhez, gyógyításhoz, tudásátadáshoz használták a kezdetektől fogva, a sámánok az imagináció eszközével törekedtek a természet rendjének visszaállítására, és ősképekkel "gyógyítottak". Ezek az ősképek, vagy jungi szóhasználatban archetípusok nagy hatással bírnak a mai emberiségre is, és így megjelennek a képi világban is. 

A művészetterápiák során tehát ezek a képek formálódnak meg, amik hatással vannak ránk, és ez a hatás (katarzis élmény) az, ami beindítja a fejlődést. Jung szerint "a belső képek megfigyelése és megalkotása a lélek életre keltését jelenti", így már annak gyógyító hatása lehet, ha egy képre nézünk, különösen, ha az archetipikus természetű.

A művészetterápiához nincs szükség művészeti készségre, hiszen az a bennünk rejlő alkotó, teremtő igényünkre és képességünkre épít. 

A csoportokon elsősorban a Katarzisz Komplex Művészetterápiás (KKMT) módszerrel dolgozunk. A művészetterápiás foglalkozás egy-egy téma köré épül, hiszen célja a külvilág és a belső világ kölcsönhatásának megteremtése. Ezért is kerül középpontba a természet, a természetre való ráhangolódás. 

Alkalmazott eszközök: olajpasztell és porpasztell kréta, akvarell festék, akril festék, színesceruza, agyag

Workshop


Workshopok művészetterápiás technikával, önismereti fókusszal magánszemélyek és cégek számára 


A workshop egy megadott téma köré szerveződik. Pszichológiai keretrendszerben dolgozom, és általában művészetterápiás eszközöket is használunk. Gyakran dolgozom együtt kollégáimmal-barátaimmal, hiszek a közös munka erejében. Felnőtt korosztály számára, magánszemélyeknek, vagy céges formában elérhető el.

Magánszemélyek számára

Azokat várom szeretettel, akik szeretnének egy-egy magánéleti területen jobban elmélyülni, több ismeretet szerezni önmagukról, érzelmi kompetenciában fejlődni, esetleg szeretnének több énidőt eltölteni.

Cégek számára

Közel 7 évig dolgoztam szervezetfejlesztéssel, ahol alkalmassági vizsgálatok vezetésével, szervezetfejlesztési feladatokkal és tréningek kialakításával, szervezésével és tartásával foglalkoztam állami és magánszférában egyaránt. Ezeknek az éveknek a hatására fogalmazódott meg bennem, hogy a tréningeken nagyobb hangsúlyt lenne érdemes helyezni az önismeretre és az érzelmi intelligenciára. Ezért dolgoztam ki egy művészetterápiás technikákon alapuló workshopot, amely során ezekben fejlődhetnek a munkatársak.