Művészetterápiás csoport

Tematikus, művészetterápiás csoportos foglalkozások 
önismeret és érzelmi kompetencia fejlesztésére

Az alkotás, a művészeti kifejezés nemcsak a 20. század elejétől kezdve bír többletjelentéssel, és jelentőséggel. Őseink a vadászat sikerességéhez, gyógyításhoz, tudásátadáshoz használták a kezdetektől fogva, a sámánok az imagináció eszközével törekedtek a természet rendjének visszaállítására, és ősképekkel "gyógyítottak". Ezek az ősképek, vagy jungi szóhasználatban archetípusok nagy hatással bírnak a mai emberiségre is, és így megjelennek a képi világban is. 

A művészetterápiák során tehát ezek a képek formálódnak meg, amik hatással vannak ránk, és ez a hatás (katarzis élmény) az, ami beindítja a fejlődést. Jung szerint "a belső képek megfigyelése és megalkotása a lélek életre keltését jelenti", így már annak gyógyító hatása lehet, ha egy képre nézünk, különösen, ha az archetipikus természetű.

Azért tartom jó módszernek az alkotást, mert azon kívül, hogy testi szinten jótékony hatása van a feszültség csökkentésében, örömélményhez juttat, egyúttal egyfajta "kísérleti terepet" jelent a problémák, konfliktusok, elakadások megformálásához, és azok megoldásainak a kipróbálásához a papíron. Újfajta, sokszor meglepő, katartikus felismeréseket hozhat egy-egy mű, hiszen a kezünk néha bölcsebb a szavaknál.

A művészetterápiához nincs szükség művészeti készségre, hiszen az a bennünk rejlő alkotó, teremtő igényünkre és képességünkre épít. 

A csoportokon elsősorban a Katarzisz Komplex Művészetterápiás (KKMT) módszerrel dolgozunk. A művészetterápiás foglalkozás egy-egy téma köré épül, hiszen célja a külvilág és a belső világ kölcsönhatásának megteremtése. Ezért is kerül középpontba a természet, a természetre való ráhangolódás.

A KKMT módszer hatása: az önmagunkkal való kapcsolat, önismeret, érzelmi kompetencia, intuíciós képesség és tudatosság fejlődése.

Alkalmazott eszközök: olajpasztell és porpasztell kréta, akvarell festék, akril festék, színesceruza, agyag

Keretek

  • Időtartam: Jellegéből fakadóan a művészetterápiás csoportok hosszabb ideig tartanak, jellemzően 6-12 hónapig.
  • Rendszeresség: havonta, vagy kétheti rendszerességgel, 4-8 órában.
  • Zárt csoport: A művészetterápiás csoport zártan működik, ez azt jelenti, hogy mindig ugyanazok a résztvevők járnak.
  • Ismerkedő beszélgetés: A csoport indulást rövid beszélgetés előzi meg a résztvevőkkel, hogy közösen feltárjuk a motivációkat, a célokat.
  • Jelentkezés: Jelentkezni emailben lehet, az induló csoportok az Aktuális programok oldalon találhatóak.