Egyéni pszichológiai tanácsadás

Egyéni konzultáció életvezetési problémákkal küzdőknek személyesen és online

Bár nem mindig választhatjuk meg, mi történjék, azt igenis eldönthetjük, hogy miként cselekedjünk a történések fényében." (Jorge Bucay)

Az emberi élet folyamán mindenki szükségszerűen találkozik olyan érzelmileg megterhelő helyzetekkel, amelyek megoldása, feldolgozása megoldhatatlannak tűnhet elsőre. Én abban igyekszem segíteni, hogy megfelelő kérdésekkel, technikákkal vagy épp hallgatással enyhüljön az ezzel az állapottal járó beszűkült, merev perspektíva. Legyen akár kicsi, akár nagy a nehézség, én abban tudom segíteni, hogy hogyan legyen túl azon saját erejéből, amit korábban még talán nem is ismert fel. Saját erőforrásainak aktivizálásával, az elakadások feldolgozásával segítek abban, hogy vissza tudja nyerni az irányítást az élete fölött. Érdemes úgy gondolni erre a nehéz élethelyzetre, hogy ez egyben lehetőség is arra, hogy fejlessze személyiségét, hiszen új kincseket (erőforrásokat, erősségeket, és megküzdési módokat) fedezhet fel magában, amelyek nem csak a nehéz élethelyzet megoldásában segíthetnek, hanem a további életúton is segítségére lesznek.

Igyekszem mindig az adott klienshez és a hozott problémához igazítani a tanult pszichológiai módszereket, az integratív szemléletben hiszek. Előfordul, hogy művészetterápiás eszközöket is alkalmazunk a tanácsadás során.

Használt módszerek: személyközpontú szemlélet, képzőművészetterápia, érzelemszabályozási technikák, autogén tréning, sématerápiás módszertan

Az egyéni pszichológiai tanácsadás 50 perces, többnyire heti rendszerességgel történik. Általánosságban elmondható, hogy 1-3 alkalom szükséges a fókusz és célok meghatározásához, amely mentén el tudunk kezdeni dolgozni. Ettől függően lehet szó rövidtávú, 8-10 alkalmas, vagy egy hosszabb, 30-40 üléses tanácsadói folyamatról. 

***

Az általam végzett tevékenység nem minősül terápiának. Klinikai és pszichiátriai problémák nem tartoznak a pszichológiai tanácsadás kereteibe. A pszichológiai tanácsadás célja nem a mentális betegségek gyógyítása, hanem az életminőség javítása, erőforrások aktiválása, a készségek fejlesztése, és segítség az aktuális nehézségek és elakadások kapcsán.

Az 1997. évi CLIV. törvény (egészségügyi törvény) értelmében Magyarországon pszichiátriai diagnózis felállítására klinikai szakpszichológus, valamint szakorvos jogosult. Pszichoterápia végzésére kizárólag pszichoterápiás szakvizsgával rendelkező szakpszichológusok és szakorvosok jogosultak.

​Munkámat a Magyar Pszichológiai Társaság Etikai Kódexének megfelelően végzem: ​https://mpt.hu/wp-content/uploads/2014/10/Pszichol%C3%B3gusok-Szakmai-Etikai-K%C3%B3dexe.pdf