Amikor elfogy a levegő – hogyan lehet helyet teremteni az újnak

2021.09.07

A pszichológiai munka során sokszor tapasztalom, hogy nem az okozza az elakadást, hogy nincs elég motiváció vagy akarat a változásra, hanem, hogy nem állunk készen, vagy nem merünk teret nyitni az új dolgok megérkezéséhez.

A futás mellett az úszás is fontos szerepet tölt be az életemben az utóbbi években. Sok nehézséget okozott a gyorsúszás tanulása során, hogy általában megijedtem, hogy nem tudok "elég nagy" levegőt venni, lefulladok, vizet nyelek. Nem nagy ijedtség volt ez, de vissza tudta vetni a kitartást, a motivációt és a fejlődést is. Pedig nagyon akartam fejlődni.

Az egyik úszóedzés során jött az ismerős érzés: levegőhiány, ijedtség, kapkodás, víz, fél levegővel tovább. És jött az aggodalom is: vajon elég lesz-e a levegőm a medence végéig, vajon elég lesz-e a következő légzésig, vajon elég lesz-e már most is. Ezt a szorító érzést egy jó nagy kifújásba tettem bele (véletlenül), minden maradék levegőt kiengedtem a tüdőmből a vízbe. És csodálkozva tapasztaltam, hogy a kifújással kibírtam a következő csapásig, és hirtelen maradt tér az új levegővételre.

Az jutott eszembe, hogy néha nem az akarással van a baj, hanem inkább azzal, hogy nincs szabad tér, amibe be lehet engedni a levegőt. Valaki könnyebben, valaki nehezebben teremt helyet az új dolgoknak. Sokan ragaszkodunk a régi szokásainkhoz, kapcsolatainkhoz, amik bár nem hagynak levegőhöz jutni -nem működnek jól-, mégis az ismerősség érzését hordozzák szemben az ismeretlen újjal, ezért félünk tőlük megválni. Így állhatnak a változás útjába, és torlaszolhatják el az új lehetőségek megérkezését, bármennyire is az ellenkezőjét akarjuk.

Álljunk meg egy pillanatra, vegyünk egy nagy levegőt és tegyünk fel ilyenkor magunknak pár kérdést:

  • Hogy érzem most magam? (Honnét indulok?)
  • Hogy szeretném magam érezni? (Hova szeretnék eljutni?)
  • Mi az, ami gátol ebben?
  • Hogyan tudom áthidalni ezt a "szakadékot"? Mit kell tennem, és mit kell elengednem ahhoz, hogy teret kapjon az új?

Visszatérve az úszáshoz: azt hiszem, hogy minden kezdő úszó átesik ezen a szakaszon, ki hamarabb túl lesz rajta, ki kicsit később, és biztosan vannak olyanok is, mint én, hogy ráéreznek arra, hogyan kell jól csinálni, mégsem megy mindig jól. Minden új helyzetben gyakorolni kell, és emlékeztetni magunkat arra, hogy egyszer már sikerült, most is menni fog. Nem történik semmi baj, ha kifújjuk az összes levegőt, maximum lesz hely az újnak.

Fotó: Pinterest